Cofradía de la Queimada del País Vasco

Área de identidade

Tipo de entidade

Entidade colectiva

Forma(s) autorizada(s) do nome

Cofradía de la Queimada del País Vasco

Forma(s) paralea(s) do nome

  • Confraría da Queimada do País Vasco

Forma(s) normalizada do nome, dacordo a outras regras

Outra(s) forma(s) de nome

  • Cofradía de la Queimada en el País Vasco
  • Enxebre e Pelengrina Confradía da Queimada no País Vasco
  • Enxebre e Peregrina Confraría da Queimada do País Vasco

Identificadores para institucións

Área de descrición

Datas de existencia

1992-06-24 ata a actualidade

Historia

Durante unha cea na Casa de Galicia, o José Antonio Vilavoa e unha ducia de galegos decidíronse a crear unha confraría, que na actualidade está formada por políticos, médicos, cociñeiros, etc.

É unha asociación de tipo gastronómico, de clara inspiración Jacobea y peregrina, que pretende difundir a gastronomía galega. Tamén ten carácter recreativo e cultural. Segundo o artigo nº 2 dos seus Estatutos, aprobados o 25 de xullo de 1992, trata de promover:

  • O coñecemento de Galicia, a súa lingua e cultura, a gastronomía, a historia, costumes e demais peculiaridades xenuínas.
  • Dar a coñecer a Queimada, ensinar a preparala e promover concursos, festas e actos, tanto literarios como musicais que realcen os costumes xenuínos de Galicia.
  • Promover e establecer nexos de unión entre os galegos afincados en Euskadi.
  • Impulsar e favorecer o mutuo coñecemento, respecto, comprensión e colaboración entre as Autonomías de Euskadi e Galicia.
  • Apoiar toda actividade a prol de Galicia sempre que a súa finalidade sexa acorde co espírito desta Asociación.

Fan un “Capítulo Anual”, o 1º domingo de decembro, onde nomean confrades a 6 ou 7 persoas destacadas. Nesta celebración destacan unha serie de actos:

  • Desfile de Confrades.
  • Misa-ofrenda, con actuación do grupo de Gaitas.
  • Procesión vestidos de confrades.
  • Visita do alcalde de San Sebastián.
  • Investidura de confrades.
  • Actuación Coral e clausura do Capítulo.
  • Capítulo Gastronómico con productos galegos e Gran Queimada.

Asisten a tódolos “capítulos” das outras confrarías e están afiliados á "Cofradia Gastronómica do País Vasco" e asociados á Federación Cofradías Gastronómicas (FECOGA).

Lugares

Europa
España
Galicia
País Vasco
San Sebastián

Estatuto xurídico

Asociación civil de emigrantes

Funcións, ocupacións e actividades

Gastronómicas, recreativas e culturais

Mandatos/fontes de autoridade

Estructura/xenealoxía interna

Contexto xeral

Área de relacións

Access points area

Materias

Lugares

Occupations

Área de control

Identificador do rexistro de autoridade

AE-ES-CofQ

Identificador da institución

ES GA 15078 ACCG

Regras e/ou convencións usadas

NOGADA

Estado de elaboración

Borrador

Nivel de detalle

Parcial

Datas de creación, revisión ou eliminación

Creada por Adriana Cousillas o 04/07/2019

Idioma(s)

  • galego

Escritura(s)

  • latino

Fontes

Bases de datos do AEG
Sixirei Paredes, Carlos. Asociacionismo Galego no exterior. Santiago de Compostela : Xunta de Galicia, 2001
Páxinas web: http://www.rinconmaestro.es/kofradia/origenes.html

https://www.fecoga.com/eventos/detalle/noticia/xxiv-capitulo-queimada-del-pais-vasco/

Notas de mantemento

  • Portapapeis

  • Exportar

  • EAC

Materias relacionadas

Lugares relacionados