Área de identidade
Tipo de entidade
Entidade colectiva
Forma(s) autorizada(s) do nome
Cofradía de la Queimada del País Vasco
Forma(s) paralea(s) do nome
- Confraría da Queimada do País Vasco
Forma(s) normalizada do nome, dacordo a outras regras
Outra(s) forma(s) de nome
- Cofradía de la Queimada en el País Vasco
- Enxebre e Pelengrina Confradía da Queimada no País Vasco
- Enxebre e Peregrina Confraría da Queimada do País Vasco
Identificadores para institucións
Área de descrición
Datas de existencia
1992-06-24 ata a actualidade
Historia
Durante unha cea na Casa de Galicia, o José Antonio Vilavoa e unha ducia de galegos decidíronse a crear unha confraría, que na actualidade está formada por políticos, médicos, cociñeiros, etc.
É unha asociación de tipo gastronómico, de clara inspiración Jacobea y peregrina, que pretende difundir a gastronomía galega. Tamén ten carácter recreativo e cultural. Segundo o artigo nº 2 dos seus Estatutos, aprobados o 25 de xullo de 1992, trata de promover:
- O coñecemento de Galicia, a súa lingua e cultura, a gastronomía, a historia, costumes e demais peculiaridades xenuínas.
- Dar a coñecer a Queimada, ensinar a preparala e promover concursos, festas e actos, tanto literarios como musicais que realcen os costumes xenuínos de Galicia.
- Promover e establecer nexos de unión entre os galegos afincados en Euskadi.
- Impulsar e favorecer o mutuo coñecemento, respecto, comprensión e colaboración entre as Autonomías de Euskadi e Galicia.
- Apoiar toda actividade a prol de Galicia sempre que a súa finalidade sexa acorde co espírito desta Asociación.
Fan un “Capítulo Anual”, o 1º domingo de decembro, onde nomean confrades a 6 ou 7 persoas destacadas. Nesta celebración destacan unha serie de actos:
- Desfile de Confrades.
- Misa-ofrenda, con actuación do grupo de Gaitas.
- Procesión vestidos de confrades.
- Visita do alcalde de San Sebastián.
- Investidura de confrades.
- Actuación Coral e clausura do Capítulo.
- Capítulo Gastronómico con productos galegos e Gran Queimada.
Asisten a tódolos “capítulos” das outras confrarías e están afiliados á "Cofradia Gastronómica do País Vasco" e asociados á Federación Cofradías Gastronómicas (FECOGA).
Lugares
Europa
España
Galicia
País Vasco
San Sebastián
Estatuto xurídico
Asociación civil de emigrantes
Funcións, ocupacións e actividades
Gastronómicas, recreativas e culturais
Mandatos/fontes de autoridade
Estructura/xenealoxía interna
Contexto xeral
Área de relacións
Access points area
Materias
Lugares
Occupations
Área de control
Identificador do rexistro de autoridade
Identificador da institución
ES GA 15078 ACCG
Regras e/ou convencións usadas
NOGADA
Estado de elaboración
Borrador
Nivel de detalle
Parcial
Datas de creación, revisión ou eliminación
Creada por Adriana Cousillas o 04/07/2019
Idioma(s)
- galego
Escritura(s)
- latino
Fontes
Bases de datos do AEG
Sixirei Paredes, Carlos. Asociacionismo Galego no exterior. Santiago de Compostela : Xunta de Galicia, 2001
Páxinas web:
http://www.rinconmaestro.es/kofradia/origenes.html
https://www.fecoga.com/eventos/detalle/noticia/xxiv-capitulo-queimada-del-pais-vasco/